Dades, necessitem dades

Sembla que hem entrat de ple a l’era de la intel·ligència artificial (IA). Dia sí dia també, assistim a encesos debats sobre els seus beneficis i els seus riscos. En parlem com si fos una realitat nova, però fa molts anys que s’està desenvolupant. Possiblement l’aparició i popularització del ChatGPT ens l’ha introduït en les converses quotidianes i  n’ha accelerat el debat.

No vull fer un article més dels milers d’articles que ja s’han publicat sobre IA. Ni en sé prou ni puc aportar res que no s’hagi dit. Em serveix, però, per introduir  la preocupació que em genera –en plena era de la IA– el dèficit de dades que tenim a Andorra, la poca capacitat i/o les dificultats de tractar les que tenim i, de retruc, el retard en la digitalització de l’Administració pública i en els serveis que ofereix als ciutadans.

Avui s’està celebrant la segona jornada del debat d’investidura. Moment de començar a concretar qüestions que van centrar el debat polític de la campanya electoral: model econòmic i turístic, límits del creixement, capacitat de càrrega del territori i dels recursos naturals, problemes d’habitatge o poder adquisitiu entre molts altres. Qüestions complexes que no es poden abordar sense dades. Dades per tenir una diagnosi acurada, dades per dissenyar i aplicar solucions, dades per valorar els costos i optimitzar les solucions. Dades que ens permetin anar més enllà de la intuïció i les bones intencions. Dades suficients, dades creuades i tractades.
Ben mirat ja en tenim moltes de dades. El problema és que les tenim segrestades en multitud d’organismes i institucions: departament de Tributs i Fronteres, CASS, FEDA, Comuns, Andorra Telecom, CRES, registres de tota mena, etc.  Milions de dades emmagatzemades en compartiments estanc que davant de la impossibilitat de compartir-les perden bona part del seu valor i del seu potencial d’aportar informació.

Sota la falsa excusa de la protecció de dades limitem la capacitat d’anàlisi i de prendre decisions ben sustentades. Protegim les dades perquè són nominals quan el veritable valor de les dades ve de poder-les agregar de forma anònima. Així, en primer lloc, és urgent que ens dotem d’un marc legal que permeti, amb totes les garanties, compartir, agregar i creuar convenientment anonimitzades les dades que tenen les diferents administracions. S’ha de fer amb una vocació ambiciosa que permeti disposar d’informació a les administracions públiques però també al sector privat.

En segon lloc, ens hem de dotar dels mitjans suficients per tractar les dades. Crec que el tractament de dades hauria d’estar centralitzat en el departament d’Estadística. Un departament fonamental que s’hauria de dotar pressupostàriament per adquirir tecnologia amb una alta capacitat de processament i per poder estabilitzar una plantilla suficient de professionals en estadística, matemàtiques, gestió i tractament de dades i economia.

A banda de millorar la comprensió dels problemes i facilitar la definició d’estratègies per resoldre’ls, disposar de dades i poder-les compartir, creuar i analitzar ens permetria fer un salt definitiu en la digitalització de l’Administració.  La digitalització no serà totalment efectiva si la continuem fent parcel·lada i a pedaços. Ha d’incorporar mecanismes d’identitat única, digital i sobirana, i sistemes que permetin compartir entre departaments de l’Administració la informació dels administrats de forma transparent i segura. Només simplificarem i agilitzarem la relació amb l’Administració si tenim una visió global.

Avui la IA ja ens permet molt més que tot això. No estem davant un problema de dificultat tecnològica. Estem davant una qüestió estratègica que depèn de la voluntat política. Una voluntat que en primer lloc s’ha de traduir en inversió en eines i persones. El retorn d’invertir en l’obtenció de dades i el seu tractament serà exponencial i en benefici de tots, per contra les indecisions i la falta d’inversió ens portarà a polítiques erràtiques i pèrdua de competitivitat.

Avui és dia de debat polític. Aquesta qüestió mereixeria ampli consens.

Publicat al diari bondia el dia 10 de maig del 2023

https://www.bondia.ad/opinio/dades-necessitem-dades

Jordi Cinca

CEO i soci de Giraffe Strategy