Criptomonedes i blockchain

La fallida de la plataforma de criptomonedes FTX i les multimilionàries pèrdues que ha ocasionat han tornat a encendre el debat sobre els avantatges i riscos de les monedes virtuals i han donat ales als més escèptics. Entre les veus més crítiques hi trobem els reguladors del sector financer i dels mercats de valors. Aquestes institucions, davant l’entusiasme popular a favor de les criptomonedes, per no ser assenyalats com a retrògrades que s’oposen a les noves tendències i que només volen  defensar l’statu quo, sovint s’han mogut en un terreny ambigu. Han publicat alguna recomanació, algun comunicat o algun advertiment, però en general no han regulat suficientment. Ara, davant un fet tan cridaner com la fallida de FTX, des d’aquests organismes es comencen a manifestar amb molta més contundència.

A tall d’exemple, els economistes del Banc Central Europeu (BCE) han dit obertament que el sector financer  “hauria de ser molt cautelós a l’hora de promoure les inversions en criptoactius”, i el president de la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) ha sigut molt més contundent en afirmar que “les monedes virtuals estan buides de contingut i són inútils com a producte d’inversió”, i afegint que “d’un dia per l’altre la criptomoneda, el custodi, les claus i la mateixa entitat poden desaparèixer”. Estan exagerant? Acabaran desapareixent les criptomonedes? No és fàcil de respondre, però em decanto per pensar que avui, en les actuals condicions de falta de regulació i supervisió, no estan exagerant en la valoració del risc. Però també estic convençut que no desapareixeran. Per això cal accelerar en la definició i aprovació d’unes normes que reforcin la transparència i seguretat dels actius virtuals i, sobretot, protegeixin els inversors. S’ha de replicar el procés que ja vam viure per productes més convencionals amb l’entrada en vigor de MiFID a finals de la primera dècada dels anys 2000 i, posteriorment, amb MiFID II tot just fa cinc anys. Fins que no es van aprovar aquestes normes, l’opacitat en la informació sobre molts actius i sobre els mercats on es negociaven van portar molts inversors a tenir pèrdues similars a les que avui han patit els inversors de FTX.

Sovint s’apunta la desintermediació i la conseqüent reducció de costos com un dels grans avantatges de les monedes virtuals. Hi estic d’acord. Però no s’ha de confondre desintermediació amb desregulació i nul·la supervisió. El potencial de les criptomonedes en la formalització de transaccions comercials,  com a  mitja de pagament o com a vehicle per consolidar  les plataformes de micropagaments  és inqüestionable, però s’han de regular per facilitar la conversió de la moneda virtual en moneda convencional, per donar-li liquiditat i per estabilitzar-ne el valor. Si volem que sigui un mitjà de pagament fiable no pot ser un producte d’inversió especulatiu. Si pensem en les criptomonedes i altres criptoactius com a productes d’inversió, encara és més important la regulació i la supervisió. Informació transparent sobre l’emissor, la seva governança i la seva solvència, identificació i independència del custodi, seguiment de les transaccions i informació clara a disposició de l’inversor. Sortir d’aquest esquema és assumir un risc molt elevat i innecessari.

Renunciem doncs a la desintermediació? No, de cap manera. L’hem de fomentar. Tenim un recorregut molt gran per reduir la intermediació i els costos de transacció, però ho hem de fer preservant la seguretat. Els reguladors les darreres setmanes han advertit sobre els riscos de les criptomonedes, però també han explicat, amb la mateixa contundència, que no s’han d’associar aquests riscos a la tecnologia blockchain. Els riscos són implícits a l’actiu i a la falta de regulació, no a la tecnologia que utilitza. Precisament, utilitzar blockchain és el que ens permetrà fer un pas molt important en la desintermediació, en la simplificació de tràmits i en la reducció de costos. Aquesta sí que és una aposta segura.

Publicat al diari Bondia el dia 15/12/2022

https://www.bondia.ad/opinio/criptomonedes-i-blockchain

CEO i soci de Giraffe Strategy